Jeden z nejstarších a nejjednodušších způsobů, jak šetřit a uskladnit potraviny, je sušení. To funguje dobře s ovocem, zeleninou, bylinkami, semeny, ořechy, rybami a masem. Sušení nebo také dehydratace zbavuje potravu z velké části vody a vlhkosti. To sebere mikroorganismům a enzymům, které jsou zodpovědné za zničení produktů, živnou půdou. Potraviny pak vydrží mnohem déle.
Nicméně v naší části Evropy je sušení na vzduchu kvůli počasí velmi obtížné. Může trvat i celé hodiny. Použít troubu nebo sušící zařízení nepovažujeme za smysluplné. Z tohoto důvodu byste sušení měli zkusit, pouze pokud máte teplé, vzdušné, suché a v ideálním případě i slunné místo, kde lze potraviny skladovat delší dobu, dokud se neusuší (např. balkon, podkroví, sporák).
Nejlepší je používat pouze nezávadné výrobky, které si předem umyjete a nakrájíte na kusy, plátky nebo proužky. Spaření zeleniny krátce zkracuje proces sušení. Bylinky můžete buď svázat do svazků nebo oškubat jejich listy.
Poté potravu rozdělte na mřížku nebo na rošt a zakryjte tenkou tkaninou, abyste ji chránili před hmyzem a prachem. Můžete je také připevnit na šňůru a zavěsit.
Jak dlouho trvá sušení, závisí na jídle: ovoce a zelenina jsou úplně vysušené, když se vypadají kožovitě, jsou pružné a neuvolňují žádné kapaliny. Byliny by měly jít mezi prsty snadno rozdrtit.
Sušené ovoce, zelenina nebo bylinky lze dobře skladovat v skladovacích nádobách nebo sklenicích. Pokud je udržuje v temnotě a suchu, mohou takto vydržet několik let.
Další konzervační metody
Kromě sušení existují další způsoby jak zachovat jídlo déle. Z ovoce a bobulí můžete například udělat džus, sirup nebo džem vyrobit nebo udělat kandované ovoce. Zelenina může být konzervována mléčnou fermentací (nejznámější příklad: zelí). Můžete, za předpokladu, že na to máte prostor, udit ryby a maso. A z mnoha bylin můžete snadno vyrábět čaje nebo pesto, které také obvykle vydrží mnohem déle.